A sors iróniája, hogy a likőr rendeltetése, a pillanat lelassítása és kiteljesedésének segítése, a St-Germain megalkotása pedig úgy kezdődik, hogy versenyre kell kelni az idővel. Ez azért van, mert tavasszal csak néhány röpke hét áll rendelkezésre a friss erdei virágok begyűjtésére. A szóban forgó virág pedig a bodza illatos, apró fehér virága, melynek kivonatát és olaját évszázadok óta gyógyszerként és frissítőként használjuk. Az idő azért is kiemelten fontos, mert a bodza finom illatát és ízét hamar elveszíti.

St_Germain_4

A St-Germain francia kézműves bodzalikőr, melyhez a mai napig kézzel szedik a virágokat. Évente mindössze pár hét alatt szüretelik a következő esztendő St-Germain készletének termését és aztán ennyi, nem vásárolnak máshonnan bodzavirágot. Épp ezért minden egyes üveg számozott és szerepel rajta az év, amikor a készítéséhez szükséges szirmokat begyűjtötték. Ez a likőr lassan, nem a mennyiségre, hanem a minőségre fókuszálva készül, hagyományos francia procedúrával. Megalkotásában hatalmas szerepe volt a találékonyságnak, ugyanis a sajtolással a virágok sajnos túlzottan megkeserednek, a fagyasztás során pedig elveszítenék komplex ízüket. A több mint 100 éve kikísérletezett tradicionális eljárással azonban, a kis virágok megőrzik ízüket. A törékeny szirmok a leszedés után egy közeli faluban kerülnek lepárlásra, ezzel a gondosan kidolgozott módszerrel, hogy végül egy tökéletes, friss, kifinomult likőr formájában élvezhessük a magával ragadó ízeket.

St_Germain_1

A St-Germain kiváló koktélalap. Leggyakrabban pezsgővel, szódával és citrommal keverik, de pezsgő helyett remekül helytáll a száraz fehér vagy rozé bor is. A likőr weboldalán egyébként fantasztikus koktél recepteket találhatunk. Ha van kedvünk, bátran kísérletezzünk, mert a bodza mellé remekül illenek a piros bogyós és a trópusi gyümölcsök, mint a grapefruit vagy a gránátalma. De a menta vagy a bazsalikom is kiválóan passzol, és akkor még nem is szóltunk a klasszikus alma, körte párosítási lehetőségekről.

St_Germain_3

Az én kedvencem a St-Rita névre hallgató „veszedelem”, amiben két rész tequila, egy rész St-Germain és ¾ rész frissen csavart lime lé keveredik. Persze csak mértékkel. :D
Az ital esküvőkön és partikon is kiválóan megállja a helyét, épp a sokféle variálhatósága miatt, a St-Germain siteon szívesen ajánlják, különböző tanácsok mellett: http://stgermain.fr/weddings/.

St_Germain_6

St_Germain_7

A likőrt itthon is be lehet szerezni, néhány online ital kereskedés kínálatában rendelhető.

Forrás és további információk:
http://stgermain.fr/
http://instagram.com/stgermaindrinks
https://twitter.com/StGermainDrinks
https://www.facebook.com/StGermain