A Recirquel társulat Vági Bence rendező-koreográfus vezetésével magyar artistákból alakult 2012-ben Budapesten. Legfontosabb célkitűzésük, hogy megismertessenek a világgal egy közép-kelet európai, magyar újcirkusz irányzatot. A társulat alapítója és művészeti vezetője 11 artistát kért fel egy a 20. Sziget Fesztiválra készülő produkció megalkotására, melyet a bemutató után kirobbanó siker övezett. A csapat a magyar cirkuszművészet erős technikai tudását és hagyományait megőrizve dolgozik a műfaj megújításán, melyben az artisták mellett egyaránt hangsúlyos a zene, a tánc, az ének és a színház.

Eddig is figyelemmel követtem a társulat munkáját, de a mostani harmadik, egész estés előadásukat, mely Párizs éjjel címmel fut, végre van szerencsém nektek is bemutatni. Az új produkció az elveszett illúziókat állítja színpadra. A Párizs Éjjel a harmincas évek dekadens és fülledt erotikájú világát tárja elénk, felidézi a századelő párizsi lokáljainak vággyal teli és szerethető miliőjét.

recirquel_5

recirquel_3

recirquel_2

A társulat nem szűkölködik nemzetközi meghívásokban, áprilisban Szerbia első újcirkusz előadását tartották Újvidéken, majd Hollandiában mutatkoztak be. 2016. márciusban Bogotában Latin-Amerika legnevesebb színházi fesztiválján játszanak majd három héten át, a követező évadban pedig Tel Avivban, majd Montreálban, a Cirque du Soleil által épített TOHU újcirkusz központban két héten át mutatják be a közép-kelet európai cirkuszművészet egyediségét a szakmai legjelesebb képviselőinek.

A 2014-es nagysikerű franciaországi turné után ideiglenesen Párizsba költözött társulat. 2015. november 27-től másfél hónapig kápráztatják el a francia közönséget a Párizs éjjel című előadással. A Bataclanban történt terrorcselekmény és a párizsi turné kapcsán a tények.hu kérdezte Vági Bencét a csapat hangulatáról, terveiről.

“A Társulat a pénteki Non Solus után szombaton és vasárnap A Meztelen Bohóc előadást játszotta a Müpában, mindenki feszülten próbált délelőtt, utána pedig összeültünk, és hosszan beszéltünk. Elmondtam, hogy a francia partnerünk már kora reggel válaszolt részvétnyilvánításunkra, és azt írták, hogy minden eddiginél jobban számítanak ránk Párizsban. A turnét szervező partnerünk a Juste Pour Rire küldetésnek tekinti az előadássorozat megtartását. Ők maguk, és azok a francia újságírók, akik három hete Budapestre látogattak megnézni az előadást minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy a negatívumok helyett pozitív impulzusokat juttassanak el az emberekhez. A társulat tagjai igyekeznek félretenni minden aggodalmukat, és céljuknak tekintik, hogy félelem helyett jókedvvel töltsék fel a párizsi embereket.  A félelmet csak a szeretet győzheti le, és mi ezt az érzést szeretnénk felébreszteni.”

recirquel_1

A fellépések helyszíne a La Villette kulturális központ emblematikus színháza, a Cabaret Sauvage. Januárig közel húszezer néző tekintheti meg a tíz tehetséges artista és a hat virtuóz dzsessz zenész alkotta különleges produkciót.

A legutóbbi előadás közönségben foglalt helyet a neves francia divattervező,  Jean-Paul Gaultier, aki az előadás után úgy nyilatkozott, hogy eddig ez volt az egyik legjobb cirkuszi előadás, amit valaha látott. Hatalmas elismerés ez a magyar társulat számára, hiszen a híres divatkreátor az újcirkusz hazájában, Franciaországban él, és nagy művészi tekintélynek örvend, 2012-ben a cannes-i filmfesztivál zsűrijében is helyet kapott.

10652041_bf4d70afb2decc31a4d012f2be2dc1c1_wm

Jövőre hazatér a csapat és ismét minket szórakoztatnak majd, Budapesten több helyszínen, számos alkalommal tekinthetjük meg a társulat előadásait.

További információk és jegyvásárlás: Recirquel naptár

Források:
facebook.com/Recirquel
recirquel.com
tenyek.hu/kultura
fidelio
Fotók:Laszlo Lenhardt Photography