Gulyás Judit nívódíjas textilművész munkái által megismerhetünk egy szeletet a művészet birodalmából. Több mint egy évtizede tervez magánlakásokba, belvárosi üzletbelsőkbe, kastélyokba, kúriákba, bankok és más középületek vezető irodáiba egyedi szőnyeget falra és padlóra, hagyományos klasszikus és különleges formákban.

Nemrég bukkantam egy szuper cikkre az építészfórum.hu-n, Az örök életű Art Deco rejtélye címmel, ahol a tervező mesél, miért inspirálja a stílus. Lentebb olvashattok részleteket és választottunk Judit munkásságából néhány mesés referenciát is.

„Szeretem ezt a művészi komplexitást, ahol nem a kész dolgokat gyömöszöljük össze, hanem egyenként egymáshoz tervezett designtárgyak szólnak a swing dallamára, és nagyon jól szólnak, mert jó volt a karmester!
… időről időre art deco stílusvilágú szőnyegeket is tervezek, persze ez már a magam art decója, és azé, akinek készítem. Szeretem a pávát, a színátmenetes tollával, az egzotikus madarakat, a tollakat. Micsoda gyönyörű téma: a toll, egyszerű szerkezetű, párhuzamosan ismétlődő vonalrendszer, még sincs két egyforma köztük! Különleges színkeverésekkel megáldott madárvilág dekoratív pompája, amiből a ruhatervezők éppúgy évszázadok óta inspirálódnak!”

Gulyás Judit_6

„Az art deco geometriájában pedig a játékosságot szeretem, a lépcsőzetességet, a cikk-cakkokat, amik szinte incselkednek a szemlélődővel. A szalonok elegáns dámáinak legyezőiből külön szőnyegformát terveztem, mely az adott tér igényeinek megfelelően nyílik. Vannak ezek között japános darabok, apró kimonómintákkal ékesítve, és vannak olyanok, amik egy nagyvonalú ívvel egyszerűen összefogják a tér e kijelölt részét.”

Gulyás Judit_4

Gulyás Judit_3

Gulyás Judit_2

Forrás és további információk:
http://epiteszforum.hu/az-orok-eletu-art-deco-rejtelye/162441
http://www.gulyastextil.com/
Telefon: +36 26 338515
Email: gulyatext@gmail.com
Katalógus