2014 év végén érkezett a hír, hogy a Gucci divatház vezérigazgatója, Patrizio di Marco és a kreatívigazgató, Frida Giannini is távozik posztjáról 2015 év elején. Giannini 12 évvel ezelőtt igazolt át a Fenditől, majd Tom Ford irányítása alatt emelkedett feljebb a ranglétrán, amíg 2004-ben meglehetősen viharos körülmények között átvette a márka irányítását Fordtól.

Frida munkássága alatt két Art Deco kollekció is debütált a márka neve alatt. Az első a Gucci 90. születésnapján Firenzében került bemutatásra. 1921-ben a márka alapításakor a Gucci még csak bőröndöket árult, Giannini ebből az időszakból a ’20 évek Amerikájába nyúlt vissza, ahol a flapper ruhák szabásmintáiból és díszítéséből merített ihletet. A fekete-fehér színpárost egyes daraboknál meleg narancs vagy elegáns zöld színekkel törte meg.

Guccy_Spring 2012 Ready-to-Wear_A

A ruhák grafikus mintáiba pedig bronzosan csillogó felületeket csempészett, így a női testet követő áramvonalas, vibráló felületeket hozott létre. A 2012 tavaszi-nyári kollekcióban helyet kaptak rövid szögletes kabátok és magas derekú nadrágok is, melyek még inkább erősítik a 20-as évek ébredő női öntudatosságának finom precizitását. Legszívesebben a kollekció összes darabját beilleszteném, most tényleg megéri végigkattintani az egész sorozatot a style.com galériájában, ahol a kifutón vonuló modelleken mozgásban is láthatod a ruhákat. Ne maradjatok le a cipőkről sem!

Guccy_Spring 2012 Ready-to-Wear_B

Guccy_Spring 2012 Ready-to-Wear_C

Guccy_Spring 2012 Ready-to-Wear_D

Ennek a kollekciónak a hivatalos reklámanyaga is őrületesen jó sikerült:

Gucci_2012ss_Reklám_3

Gucci_2012ss_Reklám_4

Gucci_2012ss_Reklám_5

A második alkalommal a 2014-es Ready-to-wear kollekcióban már sportosabb darabokon jelentek meg az Erté inspirálta Art Noveau illusztrációk. A sorozatot Frida a gyermeke születése utáni nyáron tervezte, amikor saját bevallása szerint azon dolgozott, hogy lapos hasát visszaszerezze. Laza hálós pólók, háromszög melltartók, kosaras nadrágok készültek, de finom és kényelmes textilekből, melyek egyes esetekben például kimonóként szolgálnak. Ez a sportos vonal a könnyű anyagokkal és a csodás mintákkal légies magabiztosságot kölcsönöznek viselőjüknek. Extra boldogság, hogy a show modelljei között felfedezhetjük, a gyönyörű Axente Vanessát is (az első képen jobbra).

Guccy_2014rtw_C

Guccy_2014rtw_A

Guccy_2014rtw_B

Mindkét kollekciót az erős, önbizalommal teli nők számára tervezték, úgyhogy bátran merem használni a Hard Deco jelzőt. :)

Forrás és további információk:
http://www.style.com/fashion-shows/spring-2012-ready-to-wear/gucci/
http://www.style.com/fashion-shows/spring-2014-ready-to-wear/gucci/
http://www.nytimes.com/2011/09/22/fashion/22iht-rgucci22.html?_r=0
Cover fotó: Patrick Demarchelier Vouge Italia 2012. február

Közösségi csatornák:
https://www.facebook.com/GUCCI
https://twitter.com/gucci
https://www.youtube.com/user/gucciofficial
https://www.pinterest.com/gucci/
http://instagram.com/gucci
https://plus.google.com/117338484400239480369/posts